Omet navegació

ACTIVITAT 1: D'esquiada

D'ESQUIADA

Per fi marxem d’esquiada! Ens allotjarem en un alberg de la zona. De camí ens aturem per esmorzar i després fem una excursió pels voltants, en una zona d’alta muntanya. Tot passejant, ens trobem una casa al mig del bosc. Aquí en teniu una foto. Alguns companys s’han sorprès del seu disseny i han fet comentaris com els següents: que si “quina casa més estranya”, que si “no té parets”, que si “tot és teulada”, que si “quantes finestres”... Un dels professors que ens acompanya ens explica: “Heu de saber que aquest edifici el va idear l’arquitecte Antoni Gaudí, el mateix de la Sagrada Família. Darrere de tot el que dissenyava i construïa, sempre hi havia un perquè.”

Pregunta 1

Qüestió

1. Si tenim en compte les característiques climàtiques de la zona on està aquesta casa, quines eren les intencions d’Antoni Gaudí en decidir-se per aquest disseny?
(Hi ha dues respostes correctes.)

Respostes

a. Impedir la nidificació d’aus fent una teulada molt inclinada.

b. Evitar l’acumulació de neu projectant una teulada llarga i inclinada.

c. Facilitar la neteja de les finestres orientant la façana principal al sud.

d. Aprofitar la llum natural col·locant moltes finestres a la façana que rep més insolació

Realimentació

Pregunta 2

Qüestió

2. Durant el viatge cap a l’alberg parlem de molts temes. La Núria explica a l’Òscar que els seus pares volen comprar-se un cotxe nou però no saben si decantar-se per un d’elèctric o un de benzina. L’Òscar fa una cerca a Internet i li diu: —Mira, Núria, he trobat aquesta imatge, que compara l’eficiència del vehicle de benzina i del vehicle elèctric en dues etapes: del pou al dipòsit i del dipòsit a les rodes. Quina d’aquestes afirmacions sobre l’eficiència d’ambdós tipus de vehicles és correcta?
(Només hi ha una resposta correcta.)

Respostes

a. Del pou al dipòsit, l’eficiència és major en els vehicles elèctrics

b. Del dipòsit a les rodes, l’eficiència és clarament superior en el vehicle elèctric.

c. Del dipòsit a les rodes, l’eficiència és tres vegades superior en el vehicle elèctric.

d. Globalment, el vehicle elèctric té una eficiència lleugerament inferior al de benzina

Realimentació

Pregunta 3

Qüestió

3. A la nit, es posa a nevar i comencem a parlar sobre com n’és d’incòmode caminar per la neu acabada de caure. No ens posem d’acord en una qüestió: per què ens enfonsem a la neu. El nostre tutor ens comenta que hi intervé el nostre pes i la superfície del calçat que portem. Examinem l’equipament que utilitzarem demà i representem en una quadrícula la seva superfície de contacte amb la neu. Una mateixa persona, amb quin equipament s’enfonsaria menys a la neu?
(Només hi ha una resposta correcta.)

Respostes

a. Raquetes de neu.

b. Planxa de neu.

c. Botes d’esquí.

d. Esquís.

Realimentació

Pregunta 4

Qüestió

4. L’endemà, de camí per agafar el telecabina a l’estació d’esquí, comença una discussió sobre si es té més fred esperant a la cua o pujant amb el telecabina. Algú diu que havia sentit els meteoròlegs de la tele parlar de la temperatura de sensació. Deien que era la temperatura que percep el nostre cos segons quina és la temperatura de l’aire i la velocitat del vent. Com més bufa el vent, més sensació de fred es té. Fins i tot van ensenyar una taula com aquesta: 

Si la temperatura és de +2 ºC i no bufa gens de vent, quina temperatura de sensació tindrem aturats a la cua d’espera i quina pujant amb el telecabina a 4 m/s?
(Només hi ha una resposta correcta.)

Respostes

a. A la cua: +2 ºC, pujant amb el telecabina: +2 ºC.

b. A la cua: +2 ºC, pujant amb el telecabina: -4 ºC.

c. A la cua: +1 ºC, pujant amb el telecabina: -8 ºC.

d. A la cua: 0 ºC, pujant amb el telecabina: -16 ºC.

Realimentació

Pregunta 5

5.  Quan arribem al telecabina tenim la sort de no haver de fer cua. Així que un grupet de quatre ens disposem a agafar-lo. Veiem en un cartell la informació següent:
TELECABINA
Capacitat de transport: 400 persones/hora
Longitud del trajecte: 675 m
Velocitat: 5 m/s
Tardarà més de tres minuts a portar-nos fins a dalt? Anota els càlculs necessaris al requadre
que justifiquin la teva resposta. No t'oblidis de marcar la resposta a la pregunta (sí/no).

Pregunta 6

Qüestió

6. Si no hi has pujat abans, el telecabina impressiona. Però la Maria assegura que tot està molt ben calculat i fa un esquema de les forces que ella creu que actuen sobre la cabina quan avança amb velocitat constant a causa del moviment del cable, suposant que no hi ha fricció amb l’aire, i te les explica: Però en Lluís la contradiu perquè, en realitat, només dues de les quatre forces de l’esquema són correctes. Quines?
(Hi ha dues respostes correctes.)

Respostes

a. 1

b. 2

c. 3

d. 4

Realimentació

Pregunta 7

Qüestió

7.  Un cop a les pistes d’esquí, tornem a debatre. Aquest cop sobre quin tipus de roba va millor per a un dia d’esquí.
Hi ha quatre opinions diferents. Qui té raó?
(Només hi ha una resposta correcta.)

Respostes

a. Per al fred, el millor són teixits espessos i esponjosos i, com que esquiant fas exercici físic, per evitar quedar xop de suor, teixits transpirables.

b. Per evitar quedar xop de suor, el millor són els teixits espessos i esponjosos i, per impedir que el vent arribi al cos, els teixits transpirables.

c. Per a la pluja, el millor són els teixits transpirables i, per deixar escapar la humitat corporal, els teixits impermeables.

d. Per al fred, el millor són els teixits espessos i esponjosos i, per a la pluja, els teixits transpirables.

Realimentació

Pregunta 8

Qüestió

8. El professor ens ha dit que quan tornem al centre farem un experiment amb dos teixits diferents per decidir quin és més bon aïllant tèrmic. Agafarem dues ampolles idèntiques amb un litre d’aigua a 80 ºC i embolicarem cada ampolla amb un teixit diferent. Després mesurarem quant temps tarda a refredar-se l’aigua de cada ampolla fins a 30 ºC. Quins dels factors següents es mantenen constants en aquest experiment?
(Hi ha dues respostes correctes.)

Respostes

a. El teixit

b. El volum de l’aigua.

c. La temperatura inicial de l’aigua.

d. El temps que tarda a refredar-se l’aigua fins a 30 ºC.

Realimentació

Pregunta 9

9 Un cop al centre hem fet la prova amb els dos teixits diferents, A i B, i hem mesurat la temperatura de l’aigua cada 2 minuts. Obtenim el gràfic següent:

Quin dels dos teixits, A o B, és més bon aïllant tèrmic? Justifica la teva resposta utilitzant les dades numèriques del gràfic.